Ekmeklik Buğday (Triticum aestivum L.)
Sap ve Yaprak Özellikleri | Bitki boyu orta, yaprakları tüysüz. geniş ve uzun yapılıdır. Bayrak yaprakta mumsuluk zayıftır. Yatmaya mukavemeti iyidir. | |
Başak Yapısı | Başak uzun ve beyaz renkli, kılçıklı ve şekli gittikçe incelen olup, başak yoğunluğu orta derecede sıktır. Başakta mumsuluk yoktur. | |
Tane Özellikleri | Tane rengi beyaz. yarı sert ve bin dane agırlığı 26-40 gr arasındadır. | |
Tarımsal Özellikleri | Yazlıktır. | |
Teknolojik Ozellikleri | 1.Hektolitre Ağırlığı (kg/hl) | 71.4-80.5 |
2. Protein (%) | 12-17 | |
3. Sedimantasyon değeri | 30-59 | |
4. Enerji Değeri | 144-316 | |
5. Un verimi (%) | 58-63 | |
6. Absorbsiyon (%) | 61-66 | |
6.Verim Durumu | Optimum şartlarda ortalama verimi 450 kg/da civarında olup, verim potansiyeli 850 kg/da'a kadar çıkabilmektedir. | |
Hastalık Durumu | Sarı pasa ve kök çürüklerine karşı tolerant. | |
Çeşidin tavsiye edilebileceği bölgeler | Güneydoğu Anadolu Bölgesi yağışa dayalı ve sulu şartlarda |