Ekmeklik Buğday (Triticum aestivum L.)
Sap ve Yaprak Özellikleri | Bitki boyu kısa, yatmaya dayanıklı, sağlam saplıdır. | |
Başak Yapısı | Başak kısa ve beyaz renkli, kılçıklı ve şekli gittikçe incelen olup, başak yoğunluğu sıktır. Başakta mumsuluk vardır. | |
Tane Özellikleri | Tane rengi beyaz. yarı sert ve bin dane agırlığı 27-36 gr arasındadır. | |
Tarımsal Özellikleri | Yazlıktır. | |
Teknolojik Ozellikleri | 1.Hektolitre Ağırlığı (kg/hl) | 77.1-82 |
2. Protein (%) | 12-16 | |
3. Sedimantasyon değeri | 30-45 | |
4. Enerji Değeri | 100-175 | |
5. Un verimi (%) | 58-64 | |
6. Absorbsiyon (%) | 61-66 | |
6.Verim Durumu | Optimum şartlarda ortalama verimi 400 kg/da civarında olup, verim potansiyeli 900 kg/da'a kadar çıkabilmektedir. | |
Hastalık Durumu | Sarı pasa karşı tolerant. | |
Çeşidin tavsiye edilebileceği bölgeler | Güneydoğu Anadolu Bölgesi yağışa dayalı ve sulu şartlar |