Makarnalık Buğday (Triticum durum Desf.)
Sap ve Yaprak Özellikleri | Bitki boyu orta olup, bayrak yaprak kıvrılma oranı çok az, yaprak kını mumsu, yapraklar az mumsudur. | |
Başak Yapısı | Mumsu, orta ve beyaz başaklı olup kahverengi kılçıklı özelliğe sahiptir. | |
Tane Özellikleri | Renk kalitesi yüksek amber renkli, camsı tane yapısına sahip olup, bin tane agırlığı 37-45 gr arasındadır. | |
Tarımsal Özellikleri | Yazlık gelişme tabiatına sahip olup, orta erkenci bir başaklanma süresine sahiptir. | |
Teknolojik Ozellikleri | 1.Hektolitre Ağırlığı (kg/hl) | 74-82 |
2. Protein (%) | 14-18 | |
3. SDS değeri | 17-23 | |
4. Camsılık (%) | 98-100 | |
5. b sarı renk değeri | 23-28 | |
Verim Durumu | Optimum şartlarda ortalama verimi 580 kg/da civarında olup, verim potansiyeli 750 kg/da'a kadar çıkabilmektedir. | |
Hastalık Durumu | Bölgede zaman zaman görülebilen sarı pas hastalığına karşı tolerant reaksiyon göstermektedir. | |
Çeşidin tavsiye edilebileceği bölgeler | Güneydoğu Anadolu Bölgesi yağışa dayalı şartlar. |