Makarnalık Buğday (Triticum durum Desf.)
| Sap ve Yaprak Özellikleri | Bitki boyu orta olup, bayrak yaprak kıvrılma oranı çok az, yaprak kını mumsu, yapraklar az mumsudur. | |
| Başak Yapısı | İri, beyaz, mumsu ve hafif silindirik başaklı, kahverengi kılçıklı özelliğe sahiptir. | |
| Tane Özellikleri | Amber renkli, camsı tane yapısına sahip olup, bin tane agırlığı 40-55 gr arasındadır. | |
| Tarımsal Özellikleri | Yazlık gelişme tabiatına sahip olup, orta erkenci bir başaklanma süresine sahiptir. | |
| Teknolojik Ozellikleri | 1.Hektolitre Ağırlığı (kg/hl) | 78-83 |
| 2. Protein (%) | 12-16 | |
| 3. SDS değeri | 10-15 | |
| 4. Camsılık (%) | 98-100 | |
| 5. b sarı renk değeri | 20-25 | |
| Verim Durumu | Optimum şartlarda ortalama verimi 550 kg/da civarında olup, verim potansiyeli 800 kg/da'a kadar çıkabilmektedir. | |
| Hastalık Durumu | Bölgede zaman zaman görülebilen sarı pas hastalığına karşı orta tolerant reaksiyon göstermektedir. | |
| Çeşidin tavsiye edilebileceği bölgeler | Güneydoğu Anadolu Bölgesi yağışa dayalı ve sulu şartlar | |